Programma's

Programma Klimaat en milieu

Strategisch doel 1:
In Almelo wordt jaarlijks meer energie bespaard.

Activiteiten

Omschrijving

Energieloket met helpdesk

Eind dit jaar is website van het energieloket: Duurzaam Bouwloket verbeterd.

Stimuleren verduurzaming van woning m.b.v. bouwadviseurs en wooncoaches

Inwoners met een koopwoning kunnen een adviesgesprek met de wooncoach aanvragen via de website van de Coöperatie Almelo Energie. Alle wooncoaches krijgen een training waardoor zij een goed onafhankelijk advies kunnen geven over het verduurzamen van een  woning.
Inwoners met een huis gebouwd voor 1970 en een maximale WOZ waarde van 250.000 euro kunnen een adviesgesprek met een bouwadviseur aanvragen. De bouwadviseur kijkt (anders dan de wooncoach die alleen advies geeft) in het hele proces van verbetering en verduurzaming van de woningen mee en kan ook helpen met het aanvragen van subsidies en/of leningen.

Hulp bij kleine energiebesparingen door Fix-brigade

Voor de huurwoningen is de FIXbrigade opgezet. Het verduurzamen van de schil van de woning is een verantwoordelijkheid voor de verhuurder.
De FIXbrigade helpt bij het aanbrengen van kleine maatregelen. Voorbeelden zijn  het vervangen van lampen door ledlampen, het aanbrengen van radiatorfolie, het aanbrengen van brievenbusborstels etc. Verder kijken zij ook naar de goede ventilatie in woningen. Bij goed isoleren hoort ook ventileren.
Door het aanbrengen van deze kleine maatregelen wordt de energierekening lager en wordt  het comfort van de woning verbeterd.

Ontzorgen bij verduurzamen van de groep inwoners met een laag inkomen en een slecht geïsoleerd huis

Voor het verduurzamen van de huizen is naast een goed advies door de bouwadviseur bij een bepaalde doelgroep ook een lening noodzakelijk. De gemeente Almelo kent daarvoor een lening woningverbetering en verduurzaming. Hier wordt veel gebruik van gemaakt. Daarom is een voorstel om de totale leenruimte te verhogen in voorbereiding.

UItvoeringsagenda Plan van Aanpak inclusieve energietransitie uitwerken

Het plan van aanpak Inclusieve energietransitie is verder uitgewerkt en heeft geresulteerd in de fIXbrigade, wooncoaches en bouwadviseur.  Ook de Lokale aanpak Isolatie (NIP/LAI) is onderdeel van de totale uitvoeringsagenda.

Opstellen plan van aanpak voor deelname Nationaal isolatieprogramma

Voor het beter isoleren van ten minste 862 van woningen met een slecht label is een specifieke uitkering ‘Lokale Aanpak Isolatie’ voor een bedrag van 1.258.520 euro uit het Nationaal Isolatieprogramma ontvangen. De uitkering is bedoeld om huiseigenaren met een huis met een slecht label en een WOZ-waarde van maximaal 281.000 euro met name door middel van het financieren van 1 maatregel te ondersteunen met isoleren van hun woning.  Er wordt een regeling opgesteld over de inzet van de middelen. Deze zal na de zomer gereed zijn.

Opstellen plan verduurzaming gemeentelijk vastgoed

In het najaar zal gestart worden met het opstellen van een plan voor het verduurzamen van ons eigen gemeentelijk vastgoed.

Lokale initiatieven faciliteren met energiebesparing

Aadorp kijkt samen met de gemeente naar mogelijkheden om een buurtplan op te stellen voor de warmtetransitie.
In Aadorp, Bornerbroek en Nijrees wordt een gezamenlijke inkoopactie georganiseerd.

Lobby voortzetten richting Rijk

Na het bezoek van twee ministers eind vorig jaar zijn we in gesprek met twee ministeries inzake TOF .TOF staat voor Twentse Ontzorg Financiering. Een structurele aanpak voor huishoudens in energiearmoede waarbij verschillende al bestaande financieringsbronnen opgebracht door het rijk, provincie en gemeenten worden samengevoegd tot één regeling.

Jongeren betrekken bij energietransitie via schoolprojecten

Door middel van de junior energiecoach, de adviseurs van de toekomst en scholenprojecten worden jongeren betrokken bij de energietransitie.

Deze pagina is gebouwd op 07/19/2023 13:48:35 met de export van 07/19/2023 13:45:25